fbpx

Селскостопанско приложение

Подгряване на почвата и корените в растениевъдството

Използването на нагревателни кабели ECOFLOOR в почвата при отглеждане на плодове и зеленчуци в парници, спомага за по – ранно и бързо покълване и порастване на разсада.

Също така може да удължи сезона на беритба.

Мощност до 100 W/m2 е оптимална, тъй като при по – големи мощности могат да се получат нежелателни ефекти. Нагревателните кабели следва да се поставят на такава дълбочина в почвата, че да няма как да бъдат повредени при обработката на субстрата. Нагревателите в подложния пясъчен слой не трябва да се кръстосват и допират един – друг по никакъв начин, а почвата / пясъкът в близост до тях не трябва да съдържа камъни и други едри и остри предмети, които биха повредили кабела. Градински торф не трябва да се полага близо до нагревателите, тъй като е своеобразен изолатор, и е предпоставка за прегряване.

Предпазване от измръзване на пъпкуващите лозови насаждения през пролетта

Предпазване от измръзване на пъпкуващите лозови насаждения през пролетта

Всяка година през пролетните месеци, винарните  в Европа се страхуват от настъпване на студове, които причиняват значителни щети в някои региони. Периодът на пъпкуване на лозите е критичен, тъй като нощните студове могат да лишат винопроизводителите от годишната реколта.

В миналото някои фермери във франция са се борили с този проблем използвайки запалени свещи или купове влажна слама с цел да затоплят въздуха около лозите, и така с малко късмет да опазят каквото могат от реколтата.

В наши дни инсталирането на нагревателни кабели  директно на носещите телове в близост то пъпките се е доказало като ефективно решение.

Полага се нагревател с мощност 11-15 W/m в зависимост от дължината и гъстотата на отделните редове. Системата може да се управлява чрез терморегулатор с външен температурен сензор, или ръчно. Избирането на мощността на нагревателния кабел следва да се извърши в съответствие  с местните условия, и изисквания на конкретния клиент.

Отопление на животновъдни ферми с лъчисти панели

Помещенията, в които се отглеждат животни във фермите, много често са твърде големи, слабо изолирани, или изобщо не са изолирани. Поради огромните топлинни загуби, в тези случаи температурата в тях не се различава особено от тази навън. Това прави отоплението на цялата площ твърде нерентабилно от икономическа гледна точка. Местата, които животните обитават през повечето време обаче могат да бъдат отоплявани локално с лъчисти панели ECOSUN. Предимството на този тип отопление е в начина на предаване на топлинната енергия. То се осъществява чрез излъчване на електромагнитни вълни с определена дължина на вълната – инфрачервена светлина – която се абсорбира от предметите и повърхността на тялото. По този начин е възможно да се предостави комфортно усещане за топлина с правилно ориентирани източници на инфра червено лъчение, при сравнително ниска температура на въздуха. В сравнение с конвенционално конвекторно отопление, зоновото отопление с лъчисти панели може да генерира до 50% икономия в разходите за отопление. Също така поради намалената конвекция (циркулация) на въздуха, разнасянето на прахови частици се редуцира значително.

Подово отопление за птицеферми и новородени при свиневъдството

При свиневъдството е много важно новородените прасенца  да се предпазят от загуба на телесна температура , и тя да се контролира прецизно през първите дни от израстването им. Инсталирането на подово отопление в помещението за развъждане е най ефективния и лесен начин това да се постигне.

Във птицефермите топлия под намалява заболяванията при птиците, и спомага за по- бързото им израстване. Това е възможно поради бързото изсъхване на пода, което позволява по – често и ефективно почистване, и по този начин животните не се кълват едно друго. От друга страна комфортната температура спомага по- бързото и здравословно израстване.